Udskoling

Spis

Vera og Emil

Vera og Emils jagt på den gode smag

Vera og Emil undrer sig over, hvad der giver den gode smag i deres mad. Emil har forsøgt at leve som vegetar, men han savnede smagen af kød for meget.

Vera er ikke så glad for smagen af kød og vil også gerne spise klimavenligt, så hun er vegatar, men hvordan får hun vegetarretterne til at smage rigtig godt?

Følg de to unge menneskers jagt på den gode smag i to små film, hvor de til sidst prøver at lave mad med melorme hos kokken Rasmus Leck Fischer.

 

DSC_0781

Hvorfor kan mennesker godt lide kød?

Vi mennesker holder særligt af smagen af kød - også kaldet umami. Men hvorfor?

Kød indeholder nogle særlige næringsstoffer, som vi mennesker er afhængige af. Derfor er vi genetisk disponeret til at elske smagen af kød.

I dette undervisningsforløb med læsestof, smagsworkshop og film, kan eleverne blive klogere på hvilke næringsstoffer, der giver god smag. Blandt andet aminosyren glutaminsyre, som er en byggesten i protein.

 

 

20210618_BuggingDenmark_597 kopi

Test spiselige insekter i mad

Spiselige insekter har den samme næringsprofil og smagsprofil som kød. Derfor er de oplagte som køderstatning.

Insekter har en meget anderledes konsistens end kød. Derfor får man ikke den samme oplevelse, når man spiser insekter i stedet for kød, men man får mange af de samme smage.

Man får et godt resultat, når man blender insekterne i en sovs. Så kan man heller ikke se dem. Du kan teste insekter som køderstatning i denne opskrift.

cookies med melormelarver og chokolade

Prøv disse lære melorme-cookies

Spiselige insekter har en mild og nøddeagtig smag. Derfor er de oplagte som proteintilskud i kager. Man får et godt resultat ved at riste og derefter hakke insekterne. Så kan man heller ikke se dem i kagerne.

Insekter kan være lidt nemmere at smage på, når de er bagt ind i en kage, fordi kager bare er uimodståelige for de fleste af os.

Det kan være grænseoverskridende i starten, at arbejde med insekter i køkkenet, men disse cookies er eftertragtet af alle børn og voksne, når de kommer ud af ovnen.

 

Dyrk

Dyrk spiselige insekter i klassen og giv eleverne erfaringer med levende husdyr.

Undersøg

Brug undersøgelser og forsøg til at illustrere ressource- og klimaaftryk i fødevareproduktion.